Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 30 de març del 2010

Gonellisme i espanyolisme o dos forasters en el poder a les Illes


Espanyolisme tothom sap què significa perquè el patim constantment. Del gonellisme, encara que hagi viscut el seu naixement i el seu atzarós sobreviure, en deixaré una succinta definició de Viquipèdia: “El gonellisme és com anomena el mallorquinisme al corrent que s'autoproclama defensor de la identitat balear presumptament amenaçada pel catalanisme. Els gonelles solen defensar la permanència de les Illes Balears dins l'estat espanyol i s'enfronten a qualsevol intent vertebrador dels Països Catalans.” I qui no el conegui i en vulgui saber més coses pot recórrer a l’enciclopèdia citada. De la paraula foraster, em referesc a l’accepció del Diccionari català-valencià-balear que diu així: “Castellà de nació o de llenguatge (Mall.); cast. castellano. Parlar foraster (o en foraster): parlar en castellà.” Fetes les explicacions convenients del títol, anem per feina i descabdellem la troca.

L’expresident del Govern i exdirigent del PP, Cristòfol Soler, aquell que va ser foragitat del poder pel seu partit que va encimbellar Jaume Matas (presumpte delinqüent i expresident de la Comunitat i del PP, que haurà de presentar un aval de 3 milions d’euros per evitar la presó després de ser acusat de 9 delictes per la Justícia), segons el Diari de Balears, diu que el discurs lingüístic del president del PP actual José Ramón Bauzá i el de Carlos Delgado, el seu rival en les primàries celebrades pel PP i que obté una vicepresidència executiva (en aquests moments que escric l’article, el president presenta el seu equip, naturalment, en foraster) són iguals i tots dos junts ( i sense que la resta estigui disposada a impedir-ho) estan disposats a carregar-se tot el que s’ha fet per la normalització lingüística del català. Volen destruir la Llei de Normalització Lingüística de 1986, aprovada pel PP, el decret de mínims, aprovat en temps de Jaume Matas, que estableix que l’ensenyament en català s’ensenyarà almenys durant un 50% del temps lectiu o un terç de temps si introdueixen el trilingüisme i volen que el català sigui un mèrit i no un requisit per accedir a la funció pública. De fet, a l’escola volen introduir el que va defensar els anys 70, l’associació Rosa Sensat i que va ser un fracàs, és a dir, que els centres ofereixin línies d’ensenyament en català i en castellà simultàniament.

Soler adverteix que la paraula català no apareix ni una sola vegada ni al programa de Bauzá ni al de Delgado, i alerta que això és deixar la porta oberta al secessionisme lingüístic. L’altre dia en una entrevista, el president del PP va dir que el que es parlava aquí només era mallorquí, i volen que els llibres ensenyin modalitats, etc. Aquest expresident del Govern de les Illes Balears és el que augura una etapa de gonellisme i espanyolisme, i si el seny no abunda a l’hora d’anar a votar un partit que té tanta corrupció demostrada ja, i tanta de presumpta, ens faran recordar l’època dels anys setanta, durant la qual la societat civil lluitava per defensar la democràcia. Ara ho haurem de fer per defensar la llengua, la cultura i la identitat.

El president a la roda de premsa que feia mentre escrivia l’article ha dit que es feia una total renovació. Mentida podrida! Ha fet quatre canvis, però de renovar, res de res, ja que manté persones que fa vint anys que es troben en el poder, tota una generació, i a més, en qüestions lingüístiques retrocedeix al paleolític, també als anys setanta, ja que és en aquella època que va sorgir la polèmica citada, que ja ha estat superada durant els 40 anys que han seguit el naixement d’aquella aberració lingüística, l’inventor de la qual també es troba imputat en els casos de corrupció que abunden per aquí.

Un altre dels que manen en el PP és l’actual batle d’Inca, Pere Rotger, que ha estat capaç de rebutjar una iniciativa del Bloc en defensa de la unitat del català, acte que ja es devia fer per intentar frenar el que ens pot caure, si el seny falla i guanyen les eleccions amb majoria absoluta. Aquest home, que no és foraster, és ben mallorquí, volia aigualir la proposta defensant el castellà. Bé, allò, que ja sabem, les ordres que tenen de Madrid tots els del PP.

Després de tota una vida dedicada a l’ensenyament, la major i darrera part d’ella dedicada a la normalització del català a l’escola, sense aconseguir-ho, i comprovar que ve gent que farà complir el refrany recollit a Vinarós: “Forasters ne vindran que de casa mos trauran.”, no puc entendre que hi hagi indígenes que col·laborin en aquest colonialisme, és a dir, que actuïn com a “col·laboracionistes” dels invasors.

1 comentari:

  1. Publicat article sobre el gonellisme i la destrucció del català per part dels manaies del PP.

    ResponElimina