Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 27 de gener del 2010

Escoles d'avantguarda


Ara Horitzons
Escoles d’avantguarda
Joan Lladonet 27/01/2010 Vistes: 16
Valoració
Puntuada amb 5 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles
Record les lluites i la il·lusió del professorat de les primeres escoles que varen fer ensenyament en català. Era aquell temps que existia el decret de bilingüisme, que suposava que es podia ensenyar el català (n'hi havia que posaven "mallorquín", "lengua balear" i d'altres noms). Aquest decret possibilitava que si volies fer ensenyament en català s'havia de demanar permís a les autoritats educatives i havies de tenir el consentiment dels pares i mares dels infants que assistien a l'escola. Tota una sèrie d'obstacles per impedir que es pogués dur a terme l'ensenyament en la llengua pròpia d'aquí. Les primeres escoles que varen vèncer tots els entrebancs posats pel Govern conservador de torn varen esser Mata de Jonc, el CP Rafal Vell, el CP de Campos (ara Joan Veny) i el CP de Montuïri (ara Joan Mas i Verd).

La CENC i aquestes escoles varen promoure les primeres trobades d'escoles mallorquines.En aquell temps es va discutir el nom que havien de tenir, es parlava que havien de dir-se escoles catalanes, perquè feien l'ensenyament en català, escoles mallorquines, com si fossin les úniques que tenien en compte la llengua pròpia de Mallorca, i també es defensava que es digués senzillament trobada d'escoles, ja que mallorquines ho són totes. Però, per allò de la por de no escandalitzar es va admetre el nom impropi d'escoles mallorquines per a les que feien tot l'ensenyament en català. Ara, la trobada ja està generalitzada, ja ho són la gran majoria d'escoles i s'ha perdut l'aspecte reivindicatiu que tenien. Tenint en compte com es va rearmant el PP, amb intenció de tornar a governar i atacar ferotgement la llengua catalana a l'escola, seria necessari que les escoles de les Illes tornassin a ser la punta de llança de la normalització lingüística.

8 comentaris:

  1. Com vos vaig dir ahir, aquest és l'article que ha sortit avui al Diari de Balears.

    ResponElimina
  2. Estic molt orgullosa d'haver anat a una escola com el CP Rafal Vell. Vaig tenir molt bons i bones mestres, amb molta d'iniciativa i empenta. També estic contenta que la futura escola del meu fill sigui una de les que varen lluitar per l'ensenyament en català, la de Campos. M'angoixa el fet de pensar que el PP pugui tornar a governar. Estic molt d'acord que des del món de l'educació hem de lluitar contra tota imposició. Molt bo l'escrit!

    ResponElimina
  3. M'han publicat un altre article dels d'Indirecte a Tribuna Mallorca, a la portada i amb foto diferent.

    ResponElimina
  4. Antònia! Que governi el PP o no és circumstancial. De fet, en qüestió de lingüística i de país és el mateix (en temes socials és clar que no?) que governi un o altre, però si ho fa el PP el nacionalisme es fa més radical, potser clarifica més les postures, l'esquerra espanyola sempre ha embullat aquest tema. Recordar la infantesa i l'escola on vam estudiar sempre és un plaer.

    ResponElimina
  5. A l'article darrer d'Indirecte han fet un comentari publicant un article vergonyós sobre ensenyament i altres aspectes de la vida. Per tant, he contestat. Vos ho dic per si teniu curiositat i ho voleu llegir.

    ResponElimina
  6. Hola Pere, en el món de l'educació quan governa el PP es nota molt!!! Assignatures com llengua catalana i música es veuen greument perjudicades, per no dir el sistema tradicional i conservador que es torna a imposar a les aules...

    ResponElimina
  7. Jo, Antònia, que vols que et digui, preferiria ser independent.

    ResponElimina
  8. I Jo!!! A mi també m'agradaria ser independent, però no ho som!!! Crec que no ens hem entès, un exemple: Si governa el PP i s'inventa una nova llei o un nou decret respecte la quantitat d'hores de diferents assignatures; treu hores de música i d''educació per a la ciutadania i n'afegeix de religió. Vulguis ser independent o no, et perjudica!

    ResponElimina