Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 22 de gener del 2010

Els residents alemanys rebutgen el català


Això és el que es pot deduir d’una enquesta feta en el Mallorca Magazin i comentada al Diari de Balears per Bernd Jogalla, director del setmanari. Els resultats que es donen a les Illes, segurament són el que es poden constatar dels alemanys que resideixen a qualsevol indret dels PP CC. Quasi la meitat rebutgen les mesures que adopta el Govern per potenciar l’ús del català (que són poques), molts són els que creuen que les mesures existents són suficients i només un 10% les accepten perquè creuen que és necessari no perdre una part tan important de la cultura d’aquesta terra.

Entre les causes que al·leguen per a no voler saber res de la llengua del territori que els ha acollit o que els han venut hi trobam les que perceben també altres persones estrangeres que han decidit venir a viure entre nosaltres, i és el fet que no els serveix aquesta llengua per viure, perquè té pocs parlants i perquè aquí tots els entenen en la llengua dominant, la castellana. Aquest motiu també és al·legat per persones nadiues d’aquesta terra que només valoren el coneixement de llengües pels beneficis que els poden proporcionar. Són els que prefereixen que s’ensenyi als seus fills llengües estrangeres abans que la seva i pròpia d’aquí.

Una altra causa que apunten és que ells abans de venir aquí han estudiat castellà, que l’han anat practicant i que l’alemany i el castellà els sobren per relacionar-se amb els habitants d’aquesta terra i, per tant, el català sobra, idioma que s’han torbat a descobrir i que creuen que només és com una relíquia, per guardar dins una vitrina.

Una causa falsa que esgrimeixen és la del fet que quan van a l’Administració els parlin en català, que els imposin la llengua fa que sentin aversió cap a ella i que per aquesta raó no la volen estudiar. Aquesta argumentació és falsa, en primer lloc, perquè l’Administració sol atendre quasi sempre en castellà, més si els veuen amb cara d’estrangers, en segon, perquè aquest és l’argument que han sentit usar al Partit Popular i no fan més que repetir-lo. Això s’ha d’agrair al partit que vol fer desaparèixer la llengua catalana.

També aporta altres raons com que odien allò dels nacionalismes per la relació que tenen amb el passat nazi, que no comentaré per no ferir sensibilitats, però un motiu molt clar és el fet d’haver d’aprendre dues llengües oficials; creuen que amb una n’hi ha prou, i escullen la dominant, la mateixa que escullen els altres nouvinguts i molts dels autòctons.

Així que queda molt clar que l’única solució per resoldre aquesta qüestió, que suposa un entrebanc per a la normalització lingüística és que aquí només hi hagi una sola llengua oficial, el català, i així l’aprendran sense cap problema. I si el català no pot aconseguir l’estatus d’única llengua oficial estant dins l’Estat espanyol, no queda més remei que fer-ho fora d’aquest estat, dins un estat propi. No fer-ho així, a la llarga, és condemnar la nostra llengua a la desaparició.

3 comentaris:

  1. He publicat un nou article a Indirecte sobre els alemanys i el català.

    ResponElimina
  2. Molt ben dit. Has fet una descripció perfecta del que passa i ho sé per experiència pròpia. A Badia Blava, colònia alemana, hi ha molts d'alemanys, i el català gairebé no saben si existeix. Tenen una barra...És més, quan anam al parc, a vegades, pareix que som a Alemanya.

    Ens hem de deixar d'utopies i fer realitat el que és necessari, la llengua catalana ha de ser l'única llengua oficial del territori català.

    ResponElimina