Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 14 de desembre del 2009

Batle de paraula


Aquest mes, a Ressò, és un fet ineludible parlar del batle Guillem Ginard, d’UM, de la seva cacicada, aquella amb la qual i amb abús de poder, destitueix dos regidors del Govern de l’ajuntament de Campos, Joan Juan, de Campos pel Canvi, regidor de cultura, educació, de sa Ràpita i de ses Covetes i primer tinent de batle; i Guillem Vidal, de Campos pel Canvi, regidor de participació ciutadana, joventut i esports. A aquesta destitució ha seguit una digna dimissió de Mateu Burguera, de Campos pel Canvi, PSIB, regidor de manteniment, edificis, vies, obres i cementeri i també tinent de batle, que ha actuat tenint en compte la injustícia que s’havia fet amb la destitució dels dos regidors del pacte.
He dit que és un fet ineludible, perquè fa entre 15 i 20 anys, que escric articles a Ressò i no he eludit mai parlar de política quan ho he cregut convenient o necessari. I aquesta conveniència o necessitat no me l’ha dictada ningú, sinó que ho he fet després d’haver meditat, reflexionat i pensat en els fets que succeïen. Per tant, i des del meu apartidisme, però des de la meva reflexió influïda per les idees adquirides al llarg de la meva vida, he opinat i seguiré opinant (i l’opinió sempre és subjectiva) sobre aquest fet, a partir de les informacions rebudes dels mitjans de comunicació (ràdio, televisió i diaris) i algun comentari de gent campanera de soca-rel.
Ha estat un bombardeig continu i no és necessari repetir el que tothom ha dit, la majoria (la que jo he sentit, escoltat o llegit) ha afirmat que estava mal fet, mentre el batle no deixava de repetir que no li importava el que diguessin, que ell havia actuat bé. La meva intenció és demostrar que la seva actuació no ha estat correcta, encara que sí ha estat legal, però no legítima; estava en les seves mans fer-ho i ho ha fet com si d’un dictador es tractàs, encara que no hagi utilitzat cap tipus de força armada per dur endavant aquesta malifeta.
Per començar, la seva rompuda del pacte m’ha fet pensar molt en allò que ocorria fa una seixantena d’anys, o com a mínim el que em contaven les persones majors. Que un temps, en què la gent no sabia escriure ni s’utilitzaven les empremtes digitals abeurades de tinta, la gent feia tractes i donava la seva paraula de complir-les, i generalment es complien. La gent treballava a mitges en un hort i solia entrar-hi per sant Miquel, i si hi havia res a dir, se n’anava per sant Miquel també, sense cap paper, ni cap contracte, ni cap signatura que ho hagués de rubricar. He recordat aquell temps, en què existien homes de paraula, i m’ha fet pensar en aquest batle actual, que té papers signats i no compleix, i aquest fet i tots els plets i corrupcions que existeixen al voltant de la política m’han fet reflexionar i creure que si això passa a tot el món, tenim una gran pandèmia, que necessita una vacuna efectiva, si no volem que la gent deixi de creure en els polítics, en particular i en la democràcia, en general.
El batle ha declarat a qualque mitjà que ho havia fet perquè ell era el batle elegit pel poble, i això no és cert, ja que el seu partit no va obtenir la majoria de vots, i per tant, és batle perquè Campos pel Canvi va complir amb la seva paraula, amb la seva signatura, amb el pacte que varen firmar. Per tant, senyor batle, vós heu traït la confiança que vos varen fer. El batle argumenta que el PSM de Palma ha actuat contra Campos. No, senyor batle, el PSM de Palma ha pactat una altra vegada un pacte que havia romput UM, i ha pactat i estan ben avinguts amb la cúpula del seu partit de Palma. Sou vós que heu traït el pacte firmat i heu posat en ridícul els qui creuen que comanden del vostre partit. Vós heu actuat en contra dels dos regidors del PSM i en contra dels qui manen en el vostre partit. Tanta sort que la persona del PSOE, que vós vàreu respectar, ha dimitit. Vós deis que vos sentiu més còmode a les cadires de casa vostra i que no heu fet el que heu fet per no cedir la batlia durant un any i mig, llavors per què fa tant de temps que es comentava pel poble que qualque cosa vos inventaríeu per no cedir la batlia a Joan Juan? El temps s’ha encarregat de donar-los la raó, vos heu inventat una cacicada en contra del pacte i en contra del vostre partit, UM, per si no vos enrecordau.
Deis que heu destituït els dos integrants del Govern de l’Ajuntament perquè el seu partit ha actuat en contra del poble, i que la vostra actuació l’heu feta per beneficiar-lo. Això és una gran mentida. A qui beneficia immediatament un camp de golf o dos o tres hotels? N’hi ha uns quants de beneficiats, però la xifra de possibles beneficiats no arriba ni a l’1% del poble. O és que la gent d’Alcúdia, Llucmajor, Palma, Calvià, etc., llocs que tenen grans camps de golf, hotels i turisme no està patint la crisi? Viuen en l’abundància aquests? No sabeu que la construcció sense mesura és la creadora de la crisi? Quins beneficis ha duit al poble de Campos la construcció desmesurada de la part de Llevant del poble? Per què les persones que han d’atendre els nostres padrins han d’haver de ser estrangeres i ara resulta, segons insinuau, que n’hi ha alguns i algunes que desitgen anar a servir estrangers i fer-los el llit, i desar-los les habitacions?
Sabeu que els camps de golf de Mallorca sobren i no han rendit econòmicament de tan poca gent que els ha utilitzat? Sabeu que els hotels no han aconseguit el màxim rendiment i els que ho han fet ha estat per un període inferior a un mes? Sabeu que a Mallorca no es pot edificar un metre quadrat més de terreny rústic, si no es vol perdre en poc temps, els pocs turistes que ens voldran visitar?
És inqüestionable que Campos és un dels escassos pobles de Mallorca, que es poden comptar amb la meitat dels dits d’una mà, que ha conservat el paisatge, les seves platges i el seu litoral. No hi ha cap dubte que Campos, es Trenc, ses Covetes i sa Ràpita són una atracció turística de primer ordre, i és imprescindible que els polítics que ens governen deixin de viure als llimbs i compensin el poble per haver respectat el paisatge, però les compensacions no han d’anar a uns pocs, sinó a tots. Vós havíeu d’haver lluitat, juntament amb la resta de l’equip del vostre govern per aconseguir aquestes compensacions justes i merescudes, però vós heu perdut tot el crèdit quan heu actuat d’una manera no raonable, que alguns han titllat d’infantil. Vós teníeu un gran futur i heu malbaratat tota la confiança que vos havíeu anat guanyant. I tanmateix no se sap si acabareu la legislatura. Si l’ajuntament resta ingovernable, haureu de dimitir, si no vos presenten una moció de censura.
Vós que vos entossudiu a culpar el PSM de tots els mals de Campos, sapigueu que durant tots els anys que fa que tenim democràcia, ha governat sempre aquí el PP o la dreta, i no han estat capaços de fer el que vós voleu fer ara, això que també tenien el mateix partit governant al Consolat de Mar, i ara, els dirigents del PP, que es veu que no estimen gens aquest poble, anuncien que si es donen compensacions a Campos, ells exigiran que se’n donin a tots els pobles de Mallorca. Espabilau-vos i vigilau qui són els enemics de Campos; el PSM l’únic que desitja és conservar el màxim de territori de Mallorca, perquè pensa en els fills, en els néts i en els renéts.
Que s’ha de donar feina a 50, a 100, a 200 persones campaneres o més, segur que és possible, per què no s’ha pensat en la preparació i col·locació d’aquestes persones en professions que tenguin futur, relacionades amb la tecnologia o amb qualsevol tècnica necessària per al temps que ha de venir? Segur que si en lloc de fer cenacles d’on surtin idees tan senzilles com llevar-se del mig dues persones traint la paraula i el pacte signat, podrien haver pensat la manera en com es pot compensar el poble de Campos i com es podia beneficiar el major nombre de persones campaneres, impulsant emprenedors que vulguin desenvolupar la tècnica, que tan necessària serà en el futur.
Joan Juan i altres es varen comprometre a fer-vos batle i així ho varen fer, vos han ajudat durant quasi dos anys i mig a fer una bona tasca en la mesura de les possibilitats existents, i així ha estat; Joan Juan fa molt de temps que fa feina pel bé de Campos a aquest Ajuntament, la major part del temps ha estat a l’oposició, i ha fet una oposició constructiva, que podria ser un model per a molts de pobles i ajuntaments, ha demostrat una dignitat política, que en aquests temps que corren, escasseja. Joan Juan ha actuat amb total honradesa i ha estat sempre un home de paraula. Joan Juan es mereixia i es mereix esser batle del seu poble, de Campos. Segur que seria batle de paraula.
Joan Lladonet
Nota: Aquest article va ser publicat a la revista Ressò i va sortir amb diferent títol i diferent tractament al batle, per raons involuntàries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada