Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 8 d’abril del 2010

Res finit pot créixer indefinidament



La frase del títol és de Marcel Coderch, enginyer de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Barcelona, on va ser el primer de la seva promoció, i és també màster i doctor en enginyeria elèctrica i en ciències informàtiques per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts. Actualment és el vicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT). És un expert en qüestions energètiques, sostenibilitat i creixement econòmic. Feta la presentació de l’autor d’una frase tan lògica com la que encapçala aquest escrit, només em queda dir-vos, que en una entrevista que li va fer Jaume Barberà al programa Singulars de TV3 el 15 de març d’enguany, va explicar el significat de l’impossible creixement continu i jo vos en faré cinc cèntims d’alguna de les seves explicacions, que pot entendre qualsevol persona menys les que comanden, pel que es veu. Si algú té interès a sentir tot el que va explicar aquest savi, pot cercar el vídeo a http://www.tv3.cat/videos/2775770/Marcel-Coderch-vicepresident-de-la-CMT.

Va explicar que durant milers i milers d’anys la població del món ha crescut d’una manera lineal, és a dir, cada any es creixia un nombre determinat que s’anava sumant a l’anterior i la seva representació és quasi una línia horitzontal que va creixent lentament, però quan s’arriba a creixements que es poden valorar en tants per cent, per exemple, un 2% anual, vol dir que en cinquanta anys es pot doblar la població, i aquí el que es fa és multiplicar, i diu que això ha ocorregut en els darrers 150 anys, i el creixement ha estat exponencial, és a dir, que en la representació gràfica, la línia horitzontal comença a pujar i en poc temps quasi es converteix en vertical (vegeu la imatge d’aquest article). Això significa que el 6.700.000 habitants que té la població mundial actualment, poden arribar a mitjan segle a sobrepassar els vuit mil milions, i a finals de segle es podria arribar a deu o dotze mil milions de persones, fet que segurament ja hauria sobrepassat el límit de la finitud del planeta, i segurament s’hauria començat l’extinció de l’espècie.

El doctor Marcel explicà que el canvi de creixement lineal a exponencial va ser causat pel descobriment del petroli, el carbó i el gas natural que varen permetre que una població que fins llavors havia consumit només energia solar, pogués començar a utilitzar aquestes noves energies que han aconseguit fer que les hectàrees de terreny poguessin quadruplicar la seva producció, però si tenim en compte que més de la meitat de la població mundial passa fam, no pot ser que si s’arribàs a les quotes explicades anteriorment fos possible la vida en el planeta, si no l’hem feta malbé per altres causes com el canvi climàtic.

Segons va explicar l’enginyer, l’extracció i el consum de petroli ha anat en augment des que es va descobrir la seva existència, però que estam a punt d’arribar al sòtil i que en qualsevol moment, la producció començarà a baixar i no s’ha trobat cap substitut en l’energia eòlica ni en la solar. Per tant, ocorreran molts de problemes, primer el petroli abans d’acabar-se de consumir pujarà el seu preu també de forma exponencial i només uns pocs podran tenir-ne al seu abast. Per tant, si la majoria d’objectes que hi ha en una casa procedeixen del petroli, quan el petroli no existeixi, desapareixeran i seguim sense haver trobat la manera substituir-los.

És per això que va afirmar que en el món hi ha i hi ha hagut milers i milers d’espècies moltes de les quals per diferents causes s’han extingit, i que l’espècie humana se suposa que és la més intel·ligent i la que s’aprofita de les altres per sobreviure i que si no es vol extingir, en primer lloc ha d’entendre que si vivim en un món finit no es pot créixer indefinidament, i aquest creixement indefinit no tan sols es refereix a la població, sinó també al creixement continu del PIB. La crisi actual ha estat una de les que ha produït aquest creixement desbocat, i en continuaran altres sempre que els governs dels països del món occidental no entenguin la frase del títol d’aquest article i la posin en pràctica i més si els votants dels partits que tenen el creixement continu com a lema, tampoc no entenen el missatge de la frase de Marcel Coderch.

Segurament he mesclat alguna de les explicacions de l’entrevistat amb alguna idea meva, per tant, per saber exactament el que va explicar, mirau i escoltau el vídeo. S’ho val. No vos en penedireu, de fer-ho.



1 comentari: