Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 13 de febrer del 2010

La necessitat de jubilar-se als 67 anys és una altra gran mentida



El Govern estatal actual no es cansa d’improvisar mesures contra la crisi, que no tenen cap ni peus i que demostren que no s’escolten els assessors, o que aquests no serveixen per a res i els poden acomiadar a tots. Les bases sobre les quals volen sustentar l’edifici de fer pagar als treballadors les posades de mà al calaix de les institucions, a l’especulació de la construcció o a les piràmides financeres trontollen i no s’aguanten de per enlloc. No pot esser que un govern teòricament socialista i progressista es carregui l’estat del benestar per un caprici de qualsevol dels seus manaies. Per tant, farem bé els treballadors a secundar una i mil i una vagues per fer canviar aquesta innecessària decisió. Ni som economista ni endeví per poder vaticinar el futur, però no crec que sigui necessària aquesta mesura per les raons següents:

Diuen que un dels motius és que ha augmentat l’esperança de vida. En els darrers trenta anys ha augmentat uns quatre anys, tant als homes com a les dones i això significa que hi haurà més persones que cobraran la jubilació i no es podrà pagar. Mentida! Si s’aconsegueix que morin menys infants i menys persones joves per les causes que sigui, augmenta l’esperança de vida i no augmenta la gent que cobra la pensió de vellesa. És suficient mirar-se les esqueles per veure que les persones que moren avui i les que morien fa 30 anys tenen una edat semblant. En moren avui a totes les edats, igual que fa tres dècades. En moren als 90 i als 100 algunes, igual que ocorria llavors, però moren menys persones joves i això no afecta la jubilació. En tot cas, si apliquen aquesta norma hauran de fer jubilar les dones als 70 o als 71 anys perquè tenen més esperança de vida.

Un altre motiu és que s’haurà de dedicar un tant per cent més elevat del Producte Interior Brut. Això no és cap raó de pes, perquè es necessitaria més tant per cent si no augmentàs el PIB, cosa que no ha ocorregut durant els darrers trenta anys, que ha augmentat i molt. I si el país és més ric, més doblers pot dedicar a les persones de la tercera edat. A més, si per una part diuen que estam sortint de la crisi, o que ho farem l’any 2010, per què preparen allargar dos anys la jubilació i munten tota aquesta progressió aritmètica de dos mesos en dos mesos per arribar a la jubilació l’any 2024, si l’any 2024 (si som independents haurem d’exigir el mateix al nostre propi govern), amb un estat (si tenim el nostre estat, també ocorrerà el mateix) que farà 14 anys que ha sortit de la crisi no tendrà cap problema per poder pagar una bona jubilació als seus treballadors? Per què preparen una jubilació com si haguéssim de viure en crisi sempre?

Per tant, si l’augment de l’esperança de vida no és un allargament de la vida de les persones velles i si no hem de viure en una crisi perenne, per què se’ls ocorre posar en marxa aquesta proposta com si fos la salvació d’un país que és a punt de fer fallida?

És d’una absoluta evidència que la crisi només l’està pagant la classe treballadora. La resta no se’n tem i es beneficia de la contenció de preus. Només els que han perdut la feina, els que estan en perill de perdre-la o tenen un treball precari i mal pagat són els que pateixen la crisi. La resta viu com si res no hagués passat. I per què ara s’entesten a carregar el mort d’una problemàtica que pot ocórrer d’aquí a vint anys, i ho tornen posar tot a les espatlles dels mateixos? Perquè les classes benestants s’hauran procurat tenir una bona vellesa d’alguna altra manera (gràcies als estalvis dels desgraciats i dels miserables, ja que els faran treballar més anys), i seguiran jubilant-se anticipadament, amb mensualitats milionàries. Això sí que és una vergonya!

El que ha de fer un govern socialista és impedir les jubilacions anticipades i així haurà retardat dos anys el pagament de les jubilacions, ja que segons vaig llegir, sembla que ara és com si tothom es jubilàs als 63 anys. Doncs, que es posi la jubilació per a tots als 65. Vol dir que se suprimeixin les anticipades i que es deixi allargar la jubilació de manera voluntària i amb estímuls, com va ser la proposta d’augmentar un 2% la mensualitat per cada anys que s’allargàs la jubilació i no sé si aquesta norma està en vigor. Existeixen molts de recursos per posar en marxa abans de carregar-se l’estat del benestar i menys un govern progressista.

1 comentari: