Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 8 de juny del 2012

Xerrades d’en Pere qualsevol i la seva filla Hotel, balearització, corrupció, deute, compensació...            Aquest article s'ha publicat a la Revista Ressò de Campos núm. 223, de maig de 2012                         

            Aquesta vegada m’he trobat amb la filla d’en Pere qualsevol al monestir de la Real, el dissabte quan se celebraven les segones vint-i-quatre hores dels “Enllaçats per la paraula”. Jo m’havia apuntat per anar a llegir durant mitja hora de l’horabaixa de dia cinc de maig i ella es va assabentar d’aquest fet i va venir i va aprofitar per fer també la seva lectura i la seva aportació a la protesta contra la política lingüística d’aquest dissortat govern que ens ha correspost, després de les darreres eleccions. Un govern que només governa per a destruït la identitat i l’especificitat d’un poble més que mil·lenari. Allà em va dir que al dia següent m’enviaria la xerrada que havia tingut amb son pare sobre la costrucció de l’hotel a la Ràpita i que aquesta xerrada l’havien feta abans del diumenge que hi havia d’haver una cadena humana enllaçant les platges verges. I així ho va fer i aquí la teniu:
            (Entre parèntesi faré una confidència als lectors i lectores d’aquest o d’aquests escrits: quan envii la meva col·laboració a Ressò, i després la revista s’envia a la impremta, quan s’edita, desapareixen els guionets que indiquen que canvia l’interlocutor o que indiquen el diàleg existent. A vegades he posat cometes, però supòs que s’entén. Avui ho tornaré intentar amb els guionets, a veure si apareixeran).
-         Vindràs a la cadena humana que farem diumenge que ve per a unir tota la costa campanera, encara verge de grans construccions? -va dir la filla a son pare.
-         Què dius, filla, però si això representa el progrés. Si això ha de ser el començament de la recuperació econòmica. Més feina i més turistes. Això representa més riquesa i més ocupació.
-         Que hi vas d’equivocat, pare. Com es veu que llegeixes certs mitjans de comunicació i escoltes certs personatges que et mengen el cervell. Si es fa aquest hotel només hi haurà riquesa per a uns quants. Mira bé qui són els que el defensen més aferrissadament!
-         A veure, si es fa l’hotel hi haurà molta feina per a construir-lo i després molta feina per a tenir-lo funcionant. Es tracta de centenars de llocs de treball. Els campaners en sortiran molt beneficiats.
-         Altres raons a part, t’he de dir que la construcció la farà alguna multinacional espanyola, no campanera; per als llocs de feina importants, cercaran gent experimentada a altres parts, a altres hotels, i per a la neteja, servici i manteniment de les habitacions, cercaran gent que vulgui cobrar poc. L’atur campaner no ho notarà.
-         Crec que t’equivoques. El batle i el segon batle prometen una gran recuperació econòmica per al poble.
-         Basta que miris l’atur que té ara Campos i el que tenen Alcúdia, Llucmajor, Calvià, Andratx, Santanyí, Manacor, etc., llocs on tenen molts hotels. L’atur, si fa no fa, és el mateix. I ho seguirà essent si s’arriba a fer aquesta construcció.
-         Campos no té turisme en aquests moments i amb l’hotel, arribarà turisme i això vol dir que arribaran més doblers.
-         Saps què arribarà, pare? Saps què ha significat la Ràpita per a moltes persones durant molts d’anys? Idò, la Ràpita era un lloc d’estiueig, de tranquil·litat, de descans. Tot això s’haurà acabat. La destrucció del medi ambient serà terrible, però hi haurà unes quantes butxaques, poques, ben plenes.
-         T’equivoques filla, hi haurà molta feina per a moltes persones de Campos i la intranquil·litat a la platja ja existia aquests darrers anys.
-         Mira, Mallorca és una illa ben malalta per culpa de tanta construcció a la vora del mar, de tanta explotació, que fa que desaparegui el paisatge que durant tants anys cercaven els i les turistes. Si tenia una part del cos sana, com era l’ecosistema que es troba a les platges de la Ràpita, de les Covetes, del Trenc, el seu sistema dunar, el Salobrar, etc. Ara la construcció d’aquest macro hotel causarà un impacte mortal sobre aquest ecosistema i a la llarga això es pagarà molt car.
-         A mi no em convenceràs, però si jo em pos a la pell dels campaners, t’he de dir que pens que han estat uns sacrificats, que els han impedit urbanitzar la costa i sembla que se n’han rigut d’ells.
-         Exacte, mon pare, ara l’has encertada. Aquest és el mètode que han utilitzat els urbanitzadors i els especuladors, quan veien que no els deixaven construir.
-         De totes maneres, si fas una enquesta al poble de Campos sobre si volen que es construeixi l’hotel o no, segur que sortiria una àmplia majoria que diria que sí, que volen l’hotel.
-         Això és el que t’he volgut explicar abans. Aquesta opinió és falsa, ja que és una opinió induïda i manipulada. Es comença a presentar el poble com una víctima, que no podem esser com els altres, que ens han estafat, que no ens han deixat urbanitzar, que tots els altres ho han fet, que ens han pres per beneits, etc., etc., i ja tenim el poble revoltat i preparat per a votar sí a l’hotel.
-         Vols dir que l’opinió del poble pot haver estat manipulada? Jo no ho crec.
-         Quan s’acusa els que volen anar a la cadena humana de diumenge de ser males persones, segur que se’ls acusarà de defensar les dunes i de destruir-les, segur que es dirà que hi han anat amb els cans i que han embrutat la platja i que Campos és el que l’ha de fer neta, etc. Qui usi aquests arguments és una persona interessada en la construcció. Campos ara pot tenir l’orgull de mantenir les platges verges. Amb aquesta construcció es destruirà gran part de la virginitat.
-         De totes maneres, és vera que Campos ha estat una víctima, perquè tothom usa i abusa de les seves platges verges, en fan propaganda fora de Mallorca i tothom vol viure del Trenc, però no es compensa el poble com cal.
-         Tens tota la raó del món. Campos s’ha merescut i es mereix tota casta de compensacions, perquè és vera que la major part del prestigi que li queda a Mallorca prové d’aquestes platges verges, però ho sent molt per tu. El teu partit ha governat quasi sempre durant aquests darrers trenta anys, com a mínim vint-i-dos, ha governat a Campos i a Palma. I aquest partit que governava és el que no ha estat capaç de compensar Campos, ni tan sols va voler la taxa turística que hagués pogut sevir per a aquesta compensació.
-         Per aquí tens un poc de raó. De totes maneres esper que l’hotel es faci, que no es compleixin els teus vaticinis negatius i que vagi poca gent a la cadena humana de diumenge.

2 comentaris:

  1. Article publicat a Ressò de Campos sobre l'hotel de la Ràpita al blog CERCANT LA LLIBERTAT

    ResponElimina
  2. Que difícil fer xerrar en Pere qualsevol. En Pere qualsevol forma part d'aquella majoria silenciosa...

    ResponElimina