Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 11 d’abril del 2012

Opinió de Jordi Solé i Camardons sobre el llibre Aquests són els teus drets lingüístics

Aquests són els teus drets lingüístics

JORDI SOLÉ i CAMARDONS. Aquests són els teus drets lingüístics, un llibre de Joan Lladonet que porta com a subtítol “Memòria d’un incompliment” té per objectiu explicar quins són els drets lingüístics dels ciutadans de les illes Balears, però també serveix per a la resta dels Països Catalans. I perquè un cop el lector tingui clar quin són els seus drets els pugui exigir. Un llibre que apareix en el moment més oportú, just abans d’iniciar-se l’enèsim atac contra el català –i aquest més furibund que mai- que ara té com a objectiu desmuntar l’edifici legal a mig construir des de fa trenta anys; ara el PP més dretà i pijo de la història recent està disposat a lluitar contra la feble normalització assolida amb penes i treballs, sang, suor, presons i llàgrimes. Lladonet ens proposa que els ho impedim amb totes les nostres forces. O fem això o veurem morir la llengua catalana.

El llibre –amb un pròleg de Joan Melià- recull escrits publicats entre el gener de 1997 i el maig de 2009 a la revista Ressò de Campos però justament degut a aquest nou atac l’autor hi ha inclòs sis nous escrits recents publicats a Diari de Balears o al seu blog d’Indirecte.cat.

El punt de partença és el text de l’adhesió en data 19 de novembre de 1996, del Parlament de les Illes Balears, màxima expressió de la voluntat popular, a la Declaració Universal de Drets Lingüístics. On es fa esment que els punts d’aquesta Declaració formaran part de les directius de la política lingüística a les illes.

L’autor, un patriota mallorquí de pedra picada, mestre i professor de secundària, autor de diverses propostes didàctiques i treballador sindicalista a l’STEI-i, que fa anys que tinc el plaer de conèixer a partir de la meva participació a l’Escola d’Estiu de Mallorca, ens explica que la llengua catalana és l’única històricament establerta a les Illes, que el seu ús és un dret personal inalienable, que malgrat això ens trepitgen els drets a la llengua, que tenim el dret de ser atesos en català arreu, que no es tracta d’assimilar els immigrants sinó d’integrar-los, que el conflicte lingüístic és ben viu, que al Parlament espanyol no es respecten les llengües “cooficials”, que la substitució lingüística continua avançant lentament, que a l’escola el català hauria de ser la llengua vehicular però l’alumnat es passa al castellà, que destrueixen SOM RÀDIO perquè era en català i volen muntar una televisió bilinguomodalitària… Fins a una quarantena llarga d’afirmacions punyents que tenen el punt final en els intents d’eliminar la immersió lingüística. Tot un seguit de raons que els ciutadans dels Països Catalans hem de conèixer mentre no aconseguim la Independència, l’únic marc on pot ser possible la normalitat lingüística.

Joan Lladonet, Aquests són els teus drets lingüístics. Memòria d’un incompliment. 2011, Escola de Formació en Mitjans Didàctics. STEI-i.

1 comentari:

  1. Jordi Solé i Camardons ha escrit sobre el llibre Aquests són els teus drets lingüístics
    http://joan-lladonet.blogspot.com.es/2012/04/opinio-de-jordi-sole-i-camardons-sobre.html#comment-form

    ResponElimina